GOTUJ Z KSIĄŻĘCYM
Domowa pizza to coś pysznego! Szczególnie z piwem! Czy wiesz, że Włosi tradycyjnie do pizzy piją... właśnie piwo?
Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.
Domowa pizza to coś pysznego! Szczególnie z piwem! Czy wiesz, że Włosi tradycyjnie do pizzy piją... właśnie piwo?
Ciasto na pizzę:
1 szklanka Książęcego Czerwonego Lagera
2 szklanki mąki pszennej typ 550
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
0,5 kostki drożdży
Sos do pizzy:
100 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszonej bazylii
1/2 łyżki suszonego oregano
Dodatki:
100 g boczku w plastrach
3 pieczarki
1 czerwona cebula
8-10 korniszonów
1-2 kolorowe papryki
200 g tartej mozzarelli
gałązka świeżej bazylii do dekoracji
---
Sposób przygotowania ciasta:
Drożdże rozpuścić w letnim piwie, wyrobić z pozostałymi składnikami pozostawić do wyrośnięcia.
Sposób przygotowania sosu:
Czosnek posiekać drobno, wymieszać z oregano bazylią i passattą pomidorową. Zagotować, odstawić do ostudzenia
Dodatki:
Boczek i papryki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Pieczarkę myjemy i kroimy w plastry. Cebulę pokroić w plastry lub piórka. Korniszona kroimy w plastry.
Warto stolnicę podsypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Formujemy szeroki placek zostawiamy boczki. Chyba, że użyjecie papieru do pieczenia i pizzę będziecie od razu formować na blaszce z pieca. To spore ułatwienie. Spód smarujemy naszym ostudzonym sosem, następnie układamy ser, korniszona, cebulę , boczek, pieczarki i ponownie ser. Ale oczywiście możecie to zrobić w dowolny sposób. Piekarnik rozgrzewacie do 250℃ i pieczecie 10-12 minut. Smacznego!
2023-10-22
W 11 krajach konsumenci cieszą się ze smaku piw: Tyskie, Żubr i Lech. Za eksport rodzimych produktów Kompania Piwowarska została uhonorowana nagrodą gospodarczą przyznawaną przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
2023-08-17
Zagrożone wyginięciem gatunki zwierząt nadal trzymają się z Żubrem. To już 5. edycja kampanii „Żubr ratuje życie zagrożonych gatunków” marki Żubr Kompanii Piwowarskiej pod hasłem „Kto nie trzyma z Żubrem, ten trąba”.
2023-06-27
Mood food, comfort food, dining alone… te obcobrzmiące nazwy trendów w gastronomii w 2023 roku są odpowiedzią na zachodzące zmiany społeczne i związane z tym nowe potrzeby konsumentów.